De krappe woningmarkt en de prijsstijging van de huizen maken de koop van een woning steeds lastiger. Hiernaast is er door de werkwijze van veel makelaars sprake van een groeiende informatieachterstand voor de consument. Dit beleid moet volgens minister Ollongren transparanter. Het kopen van een woning brengt vaak stress met zich mee. Wij delen een aantal tips met je die de kans op succes voor de aankoop van een woning kunnen vergroten!

Redenen voor de krappe woningmarkt

Het tekort aan woningen is tegenwoordig 330.000 woningen en er wordt voorspeld dat dit in 2025 zal oplopen tot 410.000 woningen. Maar hoe komt dit grote tekort aan woningen nou tot stand?

Allereerst zijn er door de overheid verkeerde bevolkingsgroei prognoses gemaakt. Vooral het aantal immigratiecijfers is verkeerd ingeschat. Daarnaast is er geen rekening gehouden met de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens. Door de naschok van de bankencrisis zijn er veel bouwprojecten stil komen te liggen. Ook moeten ouderen vaak noodgedwongen in grote gezinswoningen blijven wonen door het gebrek aan doorstroommogelijkheden. Als laatste heeft ook de strengere wetgeving wat betreft PFAS de stillegging van veel bouwprojecten tot gevolg gehad.

Transparanter beleid van makelaars

Kasja Ollongren, demissionair minister van Binnenlandse Zaken, schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het proces van de aan- en verkoop van woningen transparanter moet. Volgens de minister is in het huidige aan- en verkoopproces niet altijd duidelijk of de belangen van de consument of die van de makelaar zelf worden gediend. De makelaar deelt bijvoorbeeld tussentijdse informatie over gesloten biedingen of geeft het hoogste bod niet altijd door aan de verkoper. Ook zijn er makelaars die potentiële kopers een paar honderd euro laten betalen om als eerste een bod te mogen doen of die deals sluiten met ‘vriendjesmakelaars’, waardoor ze kopers buitenspel zetten. Ollongren waarschuwt dat dit handelen in strijd is met de erecode van alle makelaarsverenigingen.

Consumenten moeten toegang kunnen krijgen tot dezelfde informatie over het woningaanbod als makelaars. Door de informatieachterstand zijn kopers zonder aankoopmakelaar vrijwel kansloos voor woningbezichtigingen of het biedingsproces. Ollongren wil dat makelaars zowel verkopers als kopers volledig op de hoogte stellen van de spelregels van het biedingsproces en dat ze openheid geven over de naleving ervan.

Ook de lotingsprocedure, bij de verkoop van nieuwbouwwoningen, is lang niet altijd transparant. Zo worden de woningen vaak gegund aan bekenden uit het eigen netwerk. Om dit lotingsproces eerlijker te laten verlopen moet de inrichting van de procedure vooraf duidelijk zijn en dient er tijdens de loting een notaris aanwezig te zijn.

Tips om meer kans te maken bij de aankoop van een woning

  1. Verbreed het woningaanbod

Woningen worden steeds vaker al verkocht voordat ze op Funda staan. Door andere huizensites en platforms in de gaten te houden en makelaars te volgen op social media blijf je up-to-date van het huidige woningaanbod.

  1. Denk na over je eindbod

Door het grote aantal bieders op een woning is onderhandelen over de prijs bijna niet meer mogelijk. De verkoper vraagt de geïnteresseerden om tegelijkertijd een uiterste bod uit te brengen. Bereid je voor op je eindbod door je van tevoren te verdiepen in je maximale hypotheek.

  1. Vergroot jouw gunfactor

Bij een groot aantal bieders op een woning is de gunfactor van groot belang. Je kunt jou gunfactor vergroten door kleine dingen. Denk aan vriendelijk contact met de verkopende partij of het personaliseren van je bod door het toevoegen van een kleine uitleg waarom jij de woning zo graag wilt. Observeer tijdens de bezichtiging ook goed of je gemeenschappelijke interesses ziet tussen jouw en de verkopende partij.

  1. Schakel een aankoopmakelaar in

Het hebben van een aankoopmakelaar is in veel gevallen ook een bepalende factor. De verkopende makelaar ziet namelijk voordelen in een samenwerking met een aankoopmakelaar en ook hier speelt de gunfactor een rol.

  1. Schakel een verkoopkoopmakelaar uit

Veelal werken verkoopmakerlaars niet op zaterdag, dus een mooi moment om nog eens een kijkje te gaan nemen bij de woning.

  1. Neem ontbindende voorwaarden altijd mee in je bod

Sommige verkoopmakelaars staan ontbindende voorwaarden voor de financiering of bouwkundige keuring niet toe, waardoor je als koper een groot risico loopt. Loop als koper dit risico niet en stel de juiste voorwaarden vast. Deze beschermende maatregelen kunnen je een flinke boete besparen wanneer je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt. Dit kan voorkomen bij onverwachts optredende werkloosheid, een slecht functionerende Vereniging van  Eigenaren of slechte onderhoudstoestand van de woning.

  1. Meld je klachten over het oneerlijke biedingsproces

Door de toename in het aantal klachten wat betreft het oneerlijke biedingsproces heeft Vereniging Eigen Huis een meldpunt opgezet. De Vereniging gaat onderzoeken of dit een structureel probleem is en zo nodig bewijs verzamelen om er werk van te maken. Het is dus erg van belang om deze praktijken te melden als je ze tegenkomt, zowel bij de beroepsorganisatie waarbij de makelaar is aangesloten als bij het meldpunt.

Share This