​Banken en de overheid dringen de laatste jaren flink aan op het belang van aflossen. De reclamecampagnes spelen in op je gevoel, van aflossen word je blij. Maar waarom? Heeft de overheid er misschien zelf belang bij? En geldverstrekkers?

Hypotheekrente is aftrekbaar, dus hoe meer je aflost hoe minder de overheid hoeft te subsidiëren. Voor banken is het aflossen balanstechnisch weer interessant. Maar laten we aannemen dat de overheid en de banken het goed met ons voor hebben en echt in ons belang handelen, dan blijft de vraag welke voor- en nadelen aflossen op de hypotheek heeft?

Vanaf 2013 geldt de fiscale regeling dat een hypotheek in maximaal 30 jaar moet worden afgelost om de rente te mogen aftrekken van het belastbare inkomen. Er mogen dus nog wel steeds aflossingsvrije leningdelen worden afgesloten.  Alleen de rente die over deze aflossingsvrije lening wordt betaald mag dan niet worden afgetrokken van het belastbare inkomen.

Elke hypotheek moet uiteindelijk worden afgelost. Dit kan  bijvoorbeeld ook worden gedaan door de woning te verkopen en met de opbrengst daarvan de lening af te lossen. Wanneer er geen nabestaanden zijn die na het overlijden van de consument in het huis hoeven te blijven wonen of waar een vermogen voor beschikbaar moet zijn, kan het aflossen van de hypotheek tijdens de looptijd onnodig zijn. Als de rente toch laag is en er geen sprake is van hoge maandlasten, waarom zou je dan aflossen? In andere gevallen kan (extra) aflossen op de hypotheek natuurlijk wel voordelig zijn.

Voordelen:

  1. Je hypotheekschuld wordt lager, waardoor de kans kleiner is dat je een restschuld overhoudt wanneer je je huis wilt verkopen.
  2. Je maandlasten dalen. Doordat je hypotheekschuld is gedaald, betaal je maandelijks minder rente.
  3. Je komt mogelijk in een lagere risicoklasse terecht. Bij lagere schuld-marktverhoudingen gelden namelijk vaak lagere risicoklassen met lagere rentepercentages.
  4. Je gaat mogelijk minder belasting betalen in box 3. Door een deel van je vermogen te gebruiken om extra af te lossen, zal je minder belasting hoeven te betalen in box 3.

Nadelen:

  1. Je financiële buffer wordt kleiner. Los in elk geval niet af met geld waarvan je verwacht het op de korte termijn nodig te gaan hebben.
  2. Je gaat mogelijk meer belasting betalen in box 1. Door extra af te lossen op je hypotheek, kan je minder rente in aftrek brengen van je belastbaar inkomen. Hierdoor stijgt dus je belastbare inkomen en moet je meer belasting betalen in box 1. Ook is het hierbij mogelijk dat je in een hogere belastingschijf terecht komt.
  3. Je toeslagen gaan mogelijk omlaag. Het bedrag van een toeslag, zoals kinderopvangtoeslag, wordt lager als je belastbare inkomen stijgt.
  4. Je vergroot het effect van de Bijleenregeling. Door extra af te lossen op je hypotheek verlaag je je eigenwoningschuld. De overwaarde bij de verkoop van je huidige woning moet je gebruiken om je nieuwe woning te financieren, anders heb je geen recht op hypotheekaftrek. Dit wordt de Bijleenregeling genoemd.
Share This