Duurzaamheid

  1. Home
  2. Duurzaamheid

Wat heeft verduurzaming van je woning met financieel advies te maken? Alles! Als je een nieuwe woning wilt kopen of wilt gaan verbouwen, is het goed om te kijken naar de opties voor het verduurzamen van je woning. De lage rente op de spaarrekening maakt het aantrekkelijk om te investeren in verduurzaming en zo hogere rendementen te behalen. Deze investering kan naast de inzet van eigen middelen ook op andere manieren worden gefinancierd. Wat is hierbij de aanpak en hoe komt het financiële plaatje er dan uit te zien?

Wat houdt duurzaamheid eigenlijk in?

Duurzaamheid is het voldoen aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder tekort te doen aan de levensbehoeften van de toekomstige generatie. De klimaatverandering van de afgelopen 150 jaar heeft wereldwijd enorme gevolgen. Om te zorgen voor een leefbare wereld voor onze toekomstige generatie, zal de opwarming van de aarde moeten worden beperkt. Hiervoor is in 2015 het Klimaatakkoord van Parijs opgesteld. Als gevolg van dit Klimaatakkoord moeten er in 2050 zeven miljoen woningen in Nederland verduurzaamd zijn.

Redenen om te verduurzamen 

  • Een lagere energierekening
  • Meer comfort door goede isolatie
  • Gezondere leefomgeving
  • Verhoging van de waarde van je woning
  • Bijdrage aan een beter milieu en betere wereld voor de toekomstige generaties

Er gelden ook nog een aantal fiscale voordelen. Zo is rente op een lening voor zonnepanelen aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Bij de eerste aanschaf van zonnepanelen kan de betaalde btw worden teruggevraagd. Als laatste geldt er voor arbeidskosten in verband met het isoleren van woningen die ouder zijn dan twee jaar een verlaagd btw-tarief van 9%.

Kritische noot

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft een artikel gepubliceerd over een onderzoek naar de kosten en opbrengsten van de verduurzaming van de eigen woning. Uit het onderzoek trekt het PBL de conclusie dat met de huidige subsidies het verduurzamen van de eigen woning financieel onaantrekkelijk is (Verduurzamen eigen woning financieel onaantrekkelijk | PBL Planbureau voor de Leefomgeving). Echter is er ook een tegengeluid, experts Bert van Renselaar en Bram Adema van CFP Green Buildings oordelen dat dit onderzoek té theoretisch is. In een artikel van Duurzaam Gebouwd zeggen deze experts dat het PBL-onderzoek niet aansluit op de volgende drie belangrijke punten (Woonlastenneutraal verduurzamen is wél financieel aantrekkelijk | Duurzaam Gebouwd):

  1. Verduurzaming moet uitgevoerd worden op een logisch moment, zoals renovatie. De investering is dan een stuk kleiner dan de kosten in het PBL-onderzoek.
  2. Er moet gekeken worden naar de meest waarschijnlijke technische oplossing, in plaats van de duurste optie.
  3. Energieneutraliteit is geen individuele opgave. Er moet een systeem komen om centraal voldoende duurzame energie op te wekken, zodat verduurzaming niet bij de individuele woningeigenaar neerkomt.

Mogelijkheden voor verduurzaming

 Er zijn vier stappen voor het verduurzamen van de woning; het energieverbruik beperken, zorgen voor een goede ventilatie, maximaal gebruik maken van duurzame energie en voor de resterende energiebehoefte efficiënt gebruik maken van de fossiele brandstoffen. Denk hierbij aan de volgende investeringen:

  • Isoleren van de woning door spouwmuur-, vloer- of dakisolatie en HR++/HR+++ glas
  • Goede ventilatie (natuurlijke, mechanische of balans ventilatie)
  • Verwarming door warmtenet, warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen
  • Slimme apparaten voor energiebesparing, zoals een inductiekookplaat of slimme schakelaars

U kunt als eigenaar-bewoner terecht bij een energieloket van de gemeente om advies te krijgen voor verduurzaming van de woning. Neem bijvoorbeeld een kijkje op Gemeente Barendrecht – samenwerkingspartner met WoonWijzerWinkelWoonwijzerwinkel voor het officiële energieloket voor de gemeente Barendrecht.

Financieren van de verduurzaming

Zoals eerder benoemd zijn er naast het inzetten van eigen middelen nog andere financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van de woning. De andere mogelijkheden zijn:

  • Hypothecaire lening: Het maximale bedrag van de lening kan worden verhoogd door het verduurzamen van je huis te financieren. Vraag ons naar de verschillende mogelijkheden.
  • Consumptieve kredieten: Een energiebesparingslening en een duurzaamheidsbesparing lening.
  • Subsidies: Vanaf 1 januari 2021 valt de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) onder de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). De ISDE is voor de aanschaf van een warmtepomp en zonneboiler en voor isolatiemaatregelen. Neem voor meer informatie een kijkje op Subsidie voor isolatie | Milieu Centraal

Om te kijken voor welke leningen en subsidies jij in aanmerking komt, kun je de check doen op www.energiesubsidiewijzer.nl.

We gaan graag met je in gesprek over de verschillende (financiële) verduurzamingsopties die passen bij jou situatie!