Wil jij je kinderen helpen bij het kopen of verbouwen van een huis? Dan mag je ze op dit moment nog ruim € 100.000 belastingvrij schenken.

In de meeste gevallen zullen het (groot)ouders zijn die aan (klein)kinderen schenken. Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling, moet de begunstigde het geld besteden aan één van de volgende doelen:

  • De aankoop van een eigen woning of een woning in aanbouw.
  • Verbetering of onderhoud van een woning.
  • Afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming.
  • Aflossing van een eigenwoningschuld of een restschuld.

Heb je na 2010 al een aanzienlijk bedrag geschonken voor de eigen woning? Dan kun je de vrijstelling vanaf 2019 helaas niet opnieuw benutten. 

Gespreid schenken

Om voor de schenkingsvrijstelling in aanmerking te komen, kun je de begunstigde het bedrag in één keer schenken. Maar je het mag ook spreiden over maximaal drie opeenvolgende jaren. Met name bij het afbetalen van een hypotheek is dat interessant vanwege de maximale boetevrije aflossing. Deze is meestal 10 of 20% per jaar.

Ook schenken voor andere doelen

Ook voor andere doelen kun je als ouder een groot bedrag schenken aan kinderen tussen 18 en 40 jaar. Maar let op: je kunt slechts één keer gebruikmaken van deze extra vrijstelling. Kies dus verstandig.

Alternatieven voor het schenken voor hun huis zijn:
  • Schenken voor een dure studie. Je mag je kind dan eenmalig een bedrag van ruim € 52.000 schenken.
  • Wilt je schenken voor een willekeurig doel? Dan mag je eenmalig een bedrag van ruim €25.000 geven zonder hierover belasting te betalen.

Ongeacht hun leeftijd kun je verder ruim € 5.000 per jaar belastingvrij schenken aan je kinderen. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Advies van een Erkend Financieel Adviseur

Al met al kan schenken best ingewikkeld zijn. In sommige gevallen moet je naar de notaris, in andere weer niet. Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag verder. Neem gerust contact met me op.

Share This